Talentmodules in Ursulinen Mechelen

Ursulinen Mechelen omarmt maatschappelijke veranderingen. Wij ontdekken en ontplooien graag de diverse talenten van onze leerlingen.

We zetten nu nog meer in op talentgericht onderwijs met het aanbieden van 4 evenwaardige talentmodules Latijn, STEM, Taal en Cultuur, en Welvaart en Welzijn (Initiatie). Elke leerling krijgt eenzelfde basispakket algemene vakken met daarbovenop een talentmodule. 

KOM EN ONTDEK ONS AANBOD OP DE INFODAG OP ZATERDAG 11 MAART 2017 OF ZATERDAG 22 APRIL 2017!

 

Talentmodule STEM

  

STEM is de afkorting van Science, Technology, Engineering en Mathematics. STEM verwijst naar schoolvakken en studierichtingen op het gebied van wetenschappen (Science), technologie (Technology), Techniek (Engineering) en wiskunde (Mathematics). We hadden reeds een sterke wetenschappelijke component in de hogere graden. STEM-projecten en - middagactiviteiten waren er ook al. Daarom richten we, binnen de studierichting Moderne Wetenschappen, een aparte talentmodule STEM in. Deze STEM-talentmodule is bedoeld voor leerlingen die houden vanwiskunde, wetenschappen, probleemoplossend denken en het denkproces achter programmeren.

STEM zal aangeboden worden als 3 uur geïntegreerde projecten waarin zowel wiskunde, wetenschappen, programmeren, onderzoekstrategieën e.a. aan bod komen. Een voorbeeld kan zijn het leren programmeren van een robot via een iPad met Lego Mindstorms Education, of het onderzoeken waarom een windmolen met 3 wieken meer stroom kan opwekken dan met 5. Voor Frans krijgen deze leerlingen een extra uurtje differentiatie


Talentmodule Taal en Cultuur  


Kinderen moeten kunnen kiezen voor hun talent. Er zijn ook leerlingen die zich binnen Moderne wetenschappen liever verdiepen in talen (Frans en Nederlands), cultuur, lezen, schrijven en media i.p.v. wiskunde en wetenschappen. Deze leerlingen vinden hun gading in de talentmodule Taal en Cultuur.  Ze hebben sterke interesse voor het hoe en waarom van de Nederlandse en Franse taal en cultuur. Onderzoeken, spreken, luisteren, organiseren en schrijven in het Frans of Nederlands, gecombineerd met een flinke dosis actualiteit en media staan centraal. Deze talentmodule bestaat uit 3 uur geïntegreerde projecten met Nederlands, Frans, expressie en media/ICT. Voor wiskunde krijgen deze leerlingen een extra uurtje differentiatie.


Talentmodule Latijn 


De talentmodule Latijn binnen Klassieke talen is voor leerlingen die een brede interesse hebben en een goed geheugen. Ze houden van zowel taal, cultuur, alsredeneren, argumenteren, filosoferen, puzzelen, analyseren én wiskunde houden.  De leerlingen krijgen 4 uur Latijn bovenop het algemene basispakket.

 


Talentmodule Welvaart en Welzijn (Initiatie) = voorbereiding op TSO 

De talentmodule Welvaart en welzijn situeert zich binnen de studierichting Initiatie. Je komt er alles te weten over hoe het er in de handelswereld aan toe gaat (Welvaart) en hoe we voor anderen kunnen zorgen en dit organiseren. De talentmodule bereidt voor op het TSO en de leerlingen krijgen meer verwerkingstijd voor Wiskunde en Frans. 

 

 

BELANGRIJK! 

Het is belangrijk aan te stippen dat de keuze voor deze talentmodules geen enkele leerling vastzet in een voorafbepaald traject. Na de talentmodule kan men overgaan naar elke andere talentmodule in het tweede jaar (behalve Latijn). 

Doelstellingen
 

We hopen hiermee dat leerlingen een talentmodule kiezen die nauw aansluit bij hun interesses als 12-jarige. Doen wat je graag doet is een onderdeel van onze persoonlijke aanpak. Leerlingen kunnen zo al in de eerste graad proeven van talenten die ze later in de tweede en derde graad verder kunnen ontwikkelen.


Meer info?
 

Bezoek zeker met de kinderen onze infodag op zaterdag 10 maart 2018 van 10.00 tot 16.00 uur (met proeflesjes). De leerlingen van het 6de leerjaar kunnen er proeflesjes volgen, we geven er antwoord op al je vragen en je krijgt een rondleiding doorheen de school. Je kan ook langskomen op onze infodag op zaterdag 21 april 2018.

Intussen kan je ook al onze infobrochures bekijken.