Talentmodules in Ursulinen Mechelen

Ursulinen Mechelen omarmt maatschappelijke veranderingen. Wij ontdekken en ontplooien graag de diverse talenten van onze leerlingenJe kan bovenop de basisvorming in het 1ste jaar kiezen uit meerdere gelijkwaardige talentmodulesOnze talentmodules zijn leerling- en interessegericht. Weet je al duidelijk welke richting je uit wil? Heb je een duidelijke interesse, wil je uitdagingen aangaan? Dan kan je terecht in de talentmodules Latijn, STEM of Taal en cultuur.

Had je in de basisschool wat extra ondersteuning nodig bv. voor wiskunde of taal, dan kan je ook succes beleven in de talentmodule ‘Economie en Welzijn’. Je krijgt er meer tijd en ondersteuning om de basisdoelen te bereiken.

Tussen het 1ste en het 2de jaar kan je je verder verdiepen in een talentmodule of veranderen naar een andere module. 

Bezoek zeker met de kinderen onze infodag op zaterdag 16 maart 2019 van 10.00 tot 16.00 uur (met proeflesjes). De leerlingen van het 5de en 6de leerjaar kunnen er proeflesjes volgen, we geven er antwoord op al je vragen en je krijgt een rondleiding doorheen de school. Je kan je hier inschrijven voor de proeflesjes. Je kan ook langskomen op onze infodag met inschrijvingen op zaterdag 27 april 2019.

Onze infobrochures kan je hier bekijken. 

 

STEM     

Talentmodule STEM

STEM verwijst naar schoolvakken en studierichtingen op het gebied van wetenschappen (Science), technologie (Technology), techniek (Engineering) en wiskunde (Mathematics). Ursulinen Mechelen was de voorbije jaren al sterk bezig met STEM. Onze talentmodules vormen nu een extra stevige basis.

Ben je erg geboeid door de wondere wereld van wiskunde en wetenschap? Keek je altijd uit naar de lesthema’s wetenschap en techniek in wereldoriëntatie? Stel je vaak vragen als: ‘Hoe kan dit? Waarom?’. Wil je graag veel onderzoeken?

Dan is de talentmodule STEM geknipt voor jou! We onderzoeken o.a. vulkanen, strand, schelpen en water; coderen en ontcijferen boodschappen; verdiepen ons in het heelal (sterren en ruimtevaart); onderzoeken ons (drink)water (biologisch en chemisch); proberen bruggen te bouwen en nog veel meer ... Met Lego Mindstorms leer je ook een robot programmeren. De talentmodule STEM bevordert jouw wiskundig en wetenschappelijk denken. We verwachten dat je heel wat theorie kan verwerken. We hopen dat je later een wetenschappelijke richting inslaat en zo misschien wel voor een gegeerd STEM-beroep kiest.

 

Talentmodule Taal en cultuur  

Heb je feeling voor talen en ben je graag creatief met taal? Hou je van toneelfilmlezencultuur en actualiteit? Wil je je graag verdiepen in nieuwe media, ook sociale media? Kriebelt het als we je vertellen dat je zelf met filmpjes en de computer aan de slag mag gaan? Dan is onze talentmodule Taal en cultuur echt iets voor jou. Je bedenkt, ontwerpt en promoot een gezelschapsspel. Je bewerkt een sprookje en presenteert je eigen versie ervan. Je maakt zelf een strip. Je speelt toneel. Je leest teksten en bekijkt filmpjes in het Nederlands en in het Frans. Je neemt deel aan een boeiende workshop “Soap it away” waar je korte scènes improviseert met conflicten, dramatische wendingen, onverwachte ontmoetingen, emotionele gebeurtenissen ... Je maakt je eigen cliffhangers en breit alles aan elkaar tot één soap-aflevering. Je leert ook samenwerken en presenteren.

In deze talentmodule staan spreken, schrijven en luisteren in het Nederlands en het Frans centraal. Ook taalkundige en culturele onderzoeksvragen komen aan bod.

    

Taal en cultuur

Taal en cultuur

 

Latijn

Latijn

    

Talentmodule Latijn 

Heb je een brede interesse en een goed geheugen? Hou je veel van taalgeschiedenis en cultuur, maar ook van redeneren, verbanden leggen, analyseren en wiskunde? Dan ben je aan het goede adres in onze talentmodule Latijn.

Heel wat woorden in het Frans (bv. ami), het Engels (bv. excited) en het Nederlands (bv. computer) zijn afgeleid van het Latijn. Termen uit de medische, de juridische en de wetenschappelijke wereld vinden hun oorsprong in het Latijn. Latijn is heus geen ‘dode’ taal. Integendeel, Latijn is ‘hip’ en ‘springlevend’! Ooit al gehoord van een Augiasstal of een Tantaluskwelling? Binnenkort wel, want je bestudeert de oude Romeinse en Griekse cultuur door teksten te lezen en je legt verbanden met vandaag. Je zal ontdekken dat achter één zin een hele wereld kan schuilgaan. In de talentmodule Latijn maken we ook werk van je studiehouding. Vanaf het 1ste jaar verwachten we een grote studiediscipline: je moet elke dag een aantal woordjes onder de knie krijgen.

 

Talentmodule Economie en welzijn (Initiatie) 

In de talentmodule Economie en welzijn (Initiatie) krijg je dezelfde basisvorming als in de andere talentmodules. Je krijgt wel meer verwerkingstijd en er wordt vooral geremedieerd en bijgespijkerd. In deze talentmodule kom je alles te weten over hoe het er in de handelswereld aan toe gaat (Economie) en hoe we voor anderen kunnen zorgen en dit kunnen organiseren (Welzijn).

      Economie en welzijn

 

De talentmodules (basisopties) geven een voorproefje van de domeinen in de 2de en 3de graad. Zo kan je een positieve en weloverwogen keuze maken.

In de B-stroom verken je in het 1ste jaar verschillende studie- en beroepsmogelijkheden in het vak ‘experimenteren en onderzoeken’. Zo verkennen we je talenten en interesses en kunnen we je oriënteren naar een studierichting die echt bij je past.

 

Doelstellingen

We hopen hiermee dat leerlingen een talentmodule kiezen die nauw aansluit bij hun interesses als 12-jarige. Doen wat je graag doet is een onderdeel van onze persoonlijke aanpak. Leerlingen kunnen zo al in de eerste graad proeven van talenten die ze later in de tweede en derde graad verder kunnen ontwikkelen.


Meer info?

Bezoek zeker met de kinderen onze infodag op zaterdag 16 maart 2019 van 10.00 tot 16.00 uur (met proeflesjes). De leerlingen van het 5de en 6de leerjaar kunnen er proeflesjes volgen, we geven er antwoord op al je vragen en je krijgt een rondleiding doorheen de school. Je kan ook langskomen op onze infodag op zaterdag 27 april 2019.

Intussen kan je ook al onze infobrochures bekijken.