Dubbele winst op de Solar Olympics 2017!

2 STEM wint prijzen met DUMBO en SofAlert op de Solar Olympics!

Ursulinen Mechelen neemt al voor de 5de keer deel aan de Solar Olympicswedstrijd in Leuven. Dit is een wedstrijd die jongeren tussen 12 en 18 jaar uitdaagt een gadget te ontwerpen én maken/bouwen dat volledig werkt op zonne-energie. 

Meer dan 30 scholen uit heel Vlaanderen worden geselecteerd om deel te nemen aan de wedstrijd, georganiseerd door Group T – Kuleuven en Punch Powertrain Solar Team. Maar liefst twee ploegen van Ursulinen Mechelen, uit de klas 2STEMa, vielen in de prijzen op woensdagnamiddag 10 mei 2017. 

1. Het team ‘Solarkes’ kreeg met hun gadget ‘SofAlert’ de prijs voor ‘Het Gat in de Markt’. Met andere woorden, dit gadget zouden we wel eens gecommercialiseerd  kunnen zien in de toekomst.

Het idee voor de SofAlert ontstond toen vorig jaar jaargenootje Sofie De Ridder omkwam in een dode hoekongeval. Jente Claes, Kato Reynaert en Eline Angillis willen dodehoekongevallen vermijden en bedachten de SofAlert, een soort fietsalarm op zonne-energie, die je op de bagagedrager meeneemt. Het fietsalarm waarschuwt de fietser en de automobilist wanneer ze te dicht bij elkaar komen. De fietser door een geluidssignaal en een lampje op het stuur, de automobilist door laserstralen die door het zijraampje naar binnen schijnen, ook al zit de fietser in de dode hoek en wordt hij/zij niet gezien. Dit idee en ontwerp is zeer origineel en bruikbaar in de praktijk, vandaar de prijs voor 'het gat in de markt'.

2. Het team DUMBO (Nikki Verreth, Lana Van Beneden, Jade van den Brande en Charlotte Nevens) kreeg voor het gelijknamige gadget de prijs voor het meest duurzame gadget. Dumbo is een kampeerobject in de vorm van de olifant Dumbo. Deze olifant is volgeladen met allerlei handige kampeermiddelen: een pomp om een luchtmatras op te blazen, een buikje om een drankje te koelen, een staart om je gsm op te laden, muziekboxen in de oren om muziek af te spelen, licht in de ogen om licht in het donker te hebben, enz. Ze kregen de prijs omdat  het een zeer nuttige toepassing van groene energie is, terwijl je ‘groen’ kampeert. De meisjes kregen complimenten over de recycleerbaarheid, herstelbaarheid en de gebruikte materialen.

Op de regionale omroep Brabant (ROBtv) hebben onze meisjes het zeer goed uitgelegd. Bekijk hier het filmfragment:


De dag nadien kwam RTV langs:

Meer foto's vind je in het fotoalbum

Enkele sfeerbeelden: