STEM-activiteit: Milan Bienstman (6 WWI) wint met zijn team B3tro de Vlaamse Sci Tech Challenge! Proficiat!

STEMHeel even leek het erop dat onze hoofdstad in 2020 gaststad zou zijn voor het Europese kampioenschap voetbal. Brussel kampt echter met een mobiliteitsprobleem dat zelfs onze politici na vele jaren denkwerk niet opgelost krijgen. Hoe zou Brussel dan de extra traffic van hordes binnen- en buitenlandse supporters van en naar de stadia in goede banen moeten leiden?

ExxonMobil en Vlajo vroegen het aan onze jongeren op de jaarlijkse Sci Tech Challenge in het Havencentrum te Lillo. Vijftien gemengde teams van wetenschapsleerlingen uit diverse scholen kregen enkele uren de tijd om te brainstormen, een oplossing te verzinnen, een business plan uit te schrijven en een presentatie te brengen voor een jury van experts uit het veld.

Het team van Milan Bienstman (6 WWI) kwam met haar innovatieve oplossing als winnaar uit de bus. Hun doordachte combinatie van bestaande en nieuwe concepten, goed op elkaar afgestemd en financieel haalbaar, wist de experts te charmeren. Milan mag in mei met zijn team naar de Europese finale in Brussel. Het team formuleerde een oplossing door een cirkelvormige magnetische spoorlijn rond de stad aan te leggen met verschillende haltes. Supporters kunnen hier gebruik van maken zonder dat het een invloed heeft op het dagelijkse verkeer binnen de stad.

Eveneens in de top 3 belandde het team van Henrik Poets (6 WWI) en het team van Lisa Leemans (6 LWW) en Bram Spruyt (6 LWE).

We verwachten veel van onze jongeren. Ze moeten snel een goede teamgeest opbouwen, zelfs al kennen ze hun teamgenoten niet. Ze moeten STEM-gericht denken maar mogen het financiële plaatje en het milieu allerminst uit het oog verliezen. Ze moeten presenteren voor een onbekend publiek en “on the spot” kritische vragen van de jury beantwoorden. Ze moeten veel. Maar ze doen het ook gewoon. Ikzelf ben als leraar apetrots op de uitgebreide skill set van mijn jongens en meisjes uit Latijn en Wetenschappen; ik ben apetrots op het talent dat Ursulinen Mechelen in huis heeft.

Proficiat Milan!! We duimen voor de Europese finale in mei!

Leraar Dimitri Peeters

 

Lees hieronder ook het uitgebreide verslag van Vlajo: 

Klik om het hele verslag te lezen!

 

Team B3tro Sci Tech Challenge 2018 Sci Tech Challenge 2018 Sci Tech Challenge 2018

 

Bekijk hier de foto's van de Sci Tech Challenge.