Leerlingen 3de graad bezoeken het Europees parlement

Zondag 26 mei 2019: verkiezingen kan je zien als de verjaardagen van de democratie. In België wordt die dag zelfs een driedubbel feest met zowel regionale, federale als Europese verkiezingen. Vooral dat laatste niveau wint aan belang, denk maar aan de jongerenmarsen en hun appel voor een grensoverschrijdende aanpak van de milieuproblematiek. Ook migratie weegt op onze politieke agenda, maar is als kwestie too big voor een land alleen. Van gans Europa zijn wij bovendien het enige land waarvan de inwoners moeilijk kunnen beweren dat de Europese Unie een ver-van-ons-bed-show is. Brussel ligt vlot binnen treinbereik en dus bezochten de leerlingen van 6 ASO, GWW, BI, HA, SEC en 5 HUM de Europese instellingen.

Uitgerekend op 10 dagen voor de fameuze Brexit mogelijk waarheid wordt, gingen wij de temperatuur in de wandelgangen opmeten. Waarom willen de Britten uit de club en verkiezen de overige 27 vooralsnog te blijven? Wat bindt Zweden met Spanje, Italië met Hongarije, Nederland met Polen? Bestaat er zoiets als de Europese identiteit en is dat eigenlijk wenselijk? En waarom zit Turkije al 20 jaar in de wachtkamer? Vragen genoeg!

In deelgroepen bezochten we het parlementair halfrond, het Parlamentarium, het Huis van de Europese Geschiedenis en voerden we een gesprek met sommige van onze Euro-parlementariërs.

De leerlingen van 6GWW-BI-HA-SEC-5HUM kregen een enthousiaste uiteenzetting door Hilde Vautmans, Belgisch Europarlementslid (Open VLD). Nadien mochten ze samen op de foto met haar.  

 

6 GWW, BI, HA, SEC en 5 HUM

6 ASO