Erasmus+ project: London-Nantes Channeling Business

Erasmus+ project  

 

De leerlingen volgden een stage in Nantes van zaterdag 30 september 2017 tot en met zaterdag 14 oktober 2017. Hieronder lees je hun stage-ervaringen.

Mina Belhadji, Asmae Faouzi, Fatiha Lamara, Salma El Kachari en Pauline Verbruggen zijn geselecteerd om een administratieve stage te doen in London van 3 tot en met 17 maart 2018. Meer info volgt binnenkort!


Zaterdag 14 oktober 2017

6 Office management & communication en hun leraren: moe maar tevreden terug van de buitenlandse stage in Nantes!

Terugkomst Terugkomst

 

Vrijdag 13 oktober 2017

Mohamed op zijn stageplaats, bij Lycée du Sacré Coeur.

Nantes

 

Axelle aan de receptie bij Hôtel Voltaire-Opéra.

Nantes

 

 

Donderdag 12 oktober 2017

Donderdagavond genoten we van een prachtig uitzicht op de tour de Bretagne en sloten we af met een soirée pizza ...

Nantes

Nantes Nantes


Woensdag 11 oktober 2017

Kelly met haar collega's bij Civiling

Kelly met haar collega's bij Civiling

 

Soukaina op haar stageplaats, Jumel Expertises 
Soukaina op haar stageplaats, Jumel Expertises

 

Enkele sfeerbeelden van een leuke eerste week in Nantes

Nantes Nantes Nantes Nantes Nantes Nantes

 

Zondag 8 oktober 2017

Mijn eerste stageweek is al voorbij en ik kan het niet geloven. Aangekomen in mijn gastgezin ontmoette ik meteen een vriendelijk meisje, Morgana. Zij studeert op de school studeert waar ik mijn stage doe. Ze stelde mij meteen voor om mij de weg te tonen met de fiets en we vertrokken op maandag dus samen naar Le Lycée Bois Tillac. De school waarin ik mijn stage loop is zeer verschillend van Ursulinen Mechelen. Het is namelijk een paardenschool waar men paardles kunnen volgen. Ze hebben ook twee secretariaten, een administratief- en een leerlingensecretariaat. In de loop van de week wissel ik af van het een naar het ander secretariaat. Ik heb al telefoontjes mogen opnemen, brieven mogen opstellen en Word en Excel documenten mogen maken. Mijn collega’s zijn heel vriendelijk en mijn stagementor, mevrouw Joyeau, probeert me zoveel mogelijk taken te geven die nauw aansluiten bij mijn studierichting. Met veel motivatie en enthousiasme begin ik op maandag weer een nieuwe stageweek.

Liefs
Inssaf

Zaterdag 7 oktober 2017

Eindelijk is de dag aangekomen waar we allemaal naar uitkeken, de dag “à la Nantaise”. ’s Ochtends hadden mevrouw W. Dillen en mevrouw C. Schochaert een leuke wandeling op de bekende olifant van Les Machines de l'Île geboekt. Het was zeer indrukwekkend om het zien te bewegen. Na de wandeling op de mechanische olifant vertrokken we naar een brasserie om iets lekkers te eten. Nadien bezochten we “Le Chateau du Duc de Bretagne”: veel trappen, maar het zicht was het waard! Na onze wandeling in het kasteel gingen we nog een boottochtje doen, heel gezellig met dat mooi weer. Na de boottocht gingen we weer eten in een heel chic restaurant “Charles H”, heerlijk gewoon! We sloten af met een dikke kus en gingen met een goed gevoel terug richting ons gastgezin.

Inssaf

Nantes

 

Eerste ervaringen in het stagebedrijf

De eerste stageweek is voorbij gevlogen. Een week vol spanning, nieuwe ontdekkingen en beproevingen. Maandagochtend vertrok ik met een klein hartje naar mijn stageplaats. Zonder te weten hoe of wat nam ik de bus, de tram en nog eens de bus. Letterlijk een duik in het onbekende! Gelukkig kwam ik na een reis van twee uur aan op mijn stageplek (Cabinet Jumel). Emmanuel heette me meteen welkom en ze wist me te vertellen dat mijn stagementor mevrouw Jumel deze week niet aanwezig zou zijn. Ik kreeg meteen uitleg van wat er van mij verwacht wordt de komende twee weken en dat was echt wel een hele boterham. Ik werd meteen in de wereld van verzekeringen, auto's en expertises gegooid. Dat zorgde af en toe wel wat voor stress. Gelukkig was mijn collega Cloë zo lief om alles met mij te overlopen, dat stelde me wel op mijn gemak. Eerst beginnen met de post, documenten verdelen, kopies maken ... Elke dag leer ik bij en krijg ik een beter beeld van het bedrijf. Volgende week hoop ik nog meer nieuwe dingen te kunnen leren en te genieten van deze unieke ervaring!

Bonne nuit
Soukaina


Mijn eerste werkweek zit erop. Op maandag 2 oktober nam ik het openbaar vervoer om naar mijn stagebedrijf te gaan. Bang was ik niet, maar stress had ik wel aangezien ik de dag ervoor mijn traject niet had kunnen bekijken. Mijn stagebedrijf is Hôtel Restaurant Campanile en bevindt zich in Saint Sébastien sur Loire, ongeveer 1 uur en 3 kwartier van waar we verblijven. Het hele Campanile team heeft mij warm verwelkomd. Ik startte mijn dag met een rondleiding en vervolgens stelde ik mezelf voor aan iedereen. Deze week heb ik al een paar leuke taken uitgevoerd, bijvoorbeeld: buffet klaarleggen, mensen onthalen, opdienen, papieren klasseren, reservaties uitvoeren, kassa beheren, kamerkaarten installeren, telefoontjes behandelen ... Tijdens de middagpauze zitten we allemaal gezellig aan tafel en wordt er voor ons gekookt door de kok. Ik kijk enorm uit naar wat er nog gaat komen.

Groetjes
Manal 

 

De eerste werkdagen zijn al voorbij. We hebben al enkele nieuwe ervaringen opgedaan. Natuurlijk had ik de eerste dag wat zenuwen om te gaan werken. Het was het begin van een nieuw avontuur. Maar al snel hadden mijn collega’s Jennifer en Anne me goed ontvangen. De eerste dag gaf Jennifer me een rondleiding in het bedrijf Civi-Ling waar ik de gedurende twee weken voor mijn stage zal werken. Het is er niet erg groot maar er heerst wel een hele fijne sfeer. Dat maakt het werken er zeer aangenaam. Kort samengevat organiseert Civi-Ling reizen voor jongeren en volwassen maar vooral voor schoolgroepen. De eerste dag mocht ik meteen starten met het klasseren van allerlei reisdocumenten, maar ik heb ook al diverse andere taken gekregen zoals: documenten van de reizen archiveren op de computer,  planning opmaken voor reizen, tarieven opzoeken op websites, werken in Word en Excel ... Elke dag leer ik iets nieuw bij op deze stage. Zeker ben ik ook nog benieuwd naar wat er mij de komende dagen nog te wachten staat. Ik kijk er alvast naar uit!

Groetjes
Kelly

 

Zondag 1 oktober 2017

Het eerste kennismakingsweekend met het gastgezin zit er al op. Wat waren de activiteiten? Zaterdagavond kwamen we aan en hebben we ons geïnstalleerd. Het gastgezin had een leuke verrassing voor ons: we zijn naar de cinema gegaan, leuk!
Zondagochtend hebben we eerst goed uitgeslapen. We maakten een uitstap naar de kust van Bretagne, o.a. Pornic en Saint-Nazaire. Voor de oversteek te maken moesten we een veerboot nemen. Wat een ervaring! Hele toffe en pittoreske badsteden, zeker voor herhaling vatbaar. De eerste indruk van het gastgezin is zeker en vast positief. Dit worden twee leuke en leerzame weken.

Groetjes
Mohamed en Axelle

Erasmus+ project: London-Nantes Channeling Business Erasmus+ project: London-Nantes Channeling Business

 

Onze eerste kennismaking met Nantes zit er op. Anita en Gilbert, ons gastgezin, hebben ons zeer goed ontvangen. Zo hebben ze ons op de eerste avond al een Franse specialiteit laten proeven, namelijk de bekende "galette normande".
In de loop van de avond kletsten we samen gezellig bij en keken we naar de "The Voice Kids France". 
Op zondagochtend sliepen we uit en kregen we een uitgebreid ontbijt. Rond de middag namen we de bus naar de Place du Commerce in Nantes om daar af te spreken met Soukaina en Inssaf. Daar zijn we gezellig iets gaan eten met mevrouw C. Schockaert en mevrouw W. Dillen. Om de avond af te sluiten zijn we met iedereen naar een Franse film gaan kijken in cinema Gaumont. We namen na de film afscheid van elkaar en keerden terug naar ons gastgezin.
In Saint-Luce-sur-Loire stonden Anita en Gilbert ons op te wachten met het avondeten. Na het avondmaal hebben we samen onze routes uitgestippeld naar onze stageplaatsen zodat we onze werkweek goed kunnen starten. We kijken er al naar uit!

Bijous! 
Kelly en Manal

 

Donderdag 14 september 2017

Dag iedereen

Op donderdag 14 september kregen we zoals gepland het eerste cultuurbad à la nantaise. We werden ingedompeld in de Franse cultuur. We kregen wat tips en tricks mee, maar ook do’s en don’ts. Soms was het echt een cultuurshock!

Zo weten we nu dat men in Frankrijk graag discussieert over politiek. We weten dus wat ons de komende dagen te wachten staat … Vervolgens kregen we de tip dat je in de meeste Franse restaurants een gratis “carafe d’eau” kunt krijgen. Verder bleven onze monden toch het langst open toen Janne ons wist te vertellen dat het in Frankrijk toegelaten is om met iemand te trouwen die reeds gestorven is. On était vraiment choqué!!

We zongen met zijn allen het alfabet, oefenden de cijfers in het Frans, deden enkele telefoongespreken … Om half zes beslisten we om de les te eindigen. We hadden namelijk al een lange dag achter de rug. We namen nog een toffe foto voor vertrek en zwaaiden elkaar nadien uit.

Na de les was ik er meteen van overtuigd dat er ons twee leuke weken te wachten staan ...

Je suis impatiente de pouvoir partir!!

Gros bisous

Soukaina Benamar
6 Secretariaat-talen

#TeamNantes

Cultuurbad